• Cròniques

Qui som?

PRESENTACIÓ

 

10301188_718240878219327_3035437367853344167_nLa Federació d’Associacions Juvenils Mà Oberta / Cor Obert de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu principal educar a infants i joves seguint un model marista i cristià en el temps de lleure.

Des de les diferents associacions localitzades a les escoles maristes d’arreu de Catalunya, tot un conjunt de voluntaris dediquen el seu temps a educar infants i joves -des dels 8 anys en endavant- transmetent una sèrie de valors que considerem bàsics com la pau, la tolerància, la fraternitat, la llibertat, etc.

Aquesta entitat vetlla pel bon funcionament de totes les associacions que la conformen i perquè el miler de persones que s’hi troben implicades es trobin en família.

Pots llegir el nostre projecte educatiu aquí:

Projecte Educatiu FAJMACOR

On som?

Clica aquí.

Què fem?

Un cop per setmana, els infants i joves de cada associació ens reunim per aprendre jugant, reflexionant, fent dinàmiques i altres activitats educatives, tot això per branques d’edats (Grumets, Ulls Oberts, Mà Oberta, Cor Obert i Joves).

Durant l’any, també fem excursions, sortides de cap de setmana, a nivell d’associació i de Catalunya, i a l’estiu anem tots junts de campaments al Pirineu.

Optem per l’animació tot partint de la realitat del destinatari, de l’infant o del jove, fent que cada persona sigui la pròpia protagonista del seu creixement tot acompanyant-lo amb presència i estima. El nostre procés és un itinerari educatiu on el seguiment de Jesús es realitza dins d’un grup on tenen lloc les experiències de fe, de solidaritat i de compromís pels altres.

La nostra metodologia es basa en la pedagogia de la presència, en estar físicament al costat dels joves, acompanyar-los en el seus ambients, dedicar-los temps, afectes per l’escola i el diàleg. Amb un estil marista; com Marcel·lí, creiem en l’amor i en la confiança com a mitjà indispensable per educar. El nostre estil vol estar amarat de senzillesa, esperit de família a l’exemple de Maria de Natzaret.

ELS NOSTRES OBJECTIUS

Els nostre objectiu és formar persones fraternes, lliures, solidàries i filles de Déu. Es tracta d’acompanyar el creixement de cada infant/jove i anar descobrint junts un estil de vida impregnat de valors: els de Jesús de Natzaret.

  • Persona Lliure: una persona amb capacitat d’autonomia, de prendre decisions, plena d’autenticitat i transparència humana, de ser persona amb totes les conseqüències.
  • Fraterna: una persona que no només pensi en ell mateix, sinó que comparteix amb els altres les alegries, les tristeses, les estones de riure, etc.
  • Solidària: una persona que es faci responsable i col·labori, amb les persones que pitjor ho passen, les persones que degudes a la seva situació, no tenen els mateixos drets i les mateixes facilitats que molta gent que vivim en aquest món.
  • Filla de Déu: una persona que al mirar-se al cor descobreix-hi que porta a Déu dins seu, sense cap màgia ni espiritualismes. Un Déu que es fa home en cada persona que neix.

Una mica d’història…

La història del nom de la federació, es remunta als anys 1974 – 1975, quan un grup de germans Maristes estaven estudiant magisteri a Alcalà d’Henares. En arribar a Alcalà, es van trobar diferents persones d’altres llocs d’Espanya i, per aquest motiu, van buscar una activitat que els ajudés a relacionar-se entre ells. Va sorgir la idea de fer una recollida de tot tipus de coses que sobressin per les cases (cartró, paper, metall roba, …). Aquestes coses eren classificades i venudes a empreses que volguessin comprar aquests tipus de materials. Cal recordar que en aquella època no existia ni la paraula reciclatge.

Amb els diners que es recollien de vendre aquests productes ja classificats i preparats, es donaven a persones i organitzacions necessitades que lluitaven per la millora del benestar de les persones. A aquestes campanyes se li va posar el nom de Mà Oberta per rebre (les coses que la gent donava) i Mà Oberta per donar (ja que els diners que guanyaven eren destinats a persones necessitades).

Però no va ser fins els curs 1978-1979 que un grup d’aquells germans van arribar a Girona, portant amb ells aquelles recollides. D’allà sorgí la 1a Setmana de l’Alegria. Per canvis de germans, va passar a Sabadell. Tot girava entorn d’aquelles recollides i no hi havia gaire diferència entre scouts i Mà Oberta. S’innaugura la Setmana de Jesús, convidant a altres col·legis maristes a participar-hi. Comença a haver-hi necessitat de reunir-se setmanalment, catequesis, sortides…

En el curs 1981-1982, es pren una opció a nivell de Catalunya per Mà Oberta, concebuda com un itinerari per adolescents. És una època de gran eufória i s’escampa per la majoria de col·legis. Setmanes de l’Alegria i de Jesús: 140-180 Mà Obertes. Aquell mateix estiu del 82, hi ha una trobada de 12 germans a Les Avellanes (Lleida) per veure “Cap a on anem?” i s’el·labora un document on es detallen certes etapes d’un únic procés: Ulls Oberts, Mà Oberta, Cor Obert, Grups de Vida, Faternitat, Comunitat.

Durant la resta de la dècada, comença a definir-se clarament una identitat. Hi ha la necessitat d’organitzar trobades per transmetre i treballar allò més essencial. Hi ha una forta entrada d’animadors/es i comencen a prendre gran importància. Falten germans.

Als anys noranta, es consolida el moviment i els joves van assolint protagonisme en la seva gestió -colze a colze amb els germans maristes- i amb els suport dels equips de pastoral locals i de Catalunya, fet que porta l’any 1994 a la creació de les diferents associacions juvenils Mà Oberta – Cor Obert i la seva coordinació mitjançant FAJMACOR.

 

Comments are closed

  • Categories

  • Facebook

  • Twitter @FAJMACOR